Çene Geriliği Tedavisi

Çene Geriliği Tedavisi

Çene Geriliği Tedavisi ; Ortognatik cerrahi veya düzeltici çene ameliyatı çenelerdeki, yüz kemiklerindeki ve dişlerdeki anormallikleri düzeltir ve tedavi eder. Bu anormallikler hastanın konuşma, çiğneme ve diğer günlük aktivitelerde zorlanmasına neden olabilir. Ortognatik cerrahinin faydası, bu sorunları düzeltmesi ve ortodontik tedaviyle birlikte hastanın yüz görünümünü çarpıcı biçimde iyileştirebilmesidir.

Çene ameliyatı ihtiyacını gösterebilecek birkaç durum şunlardır:

  • Kronik çene veya eklem ağrısı ve baş ağrısı
  • Yiyecek veya sıvıları yutmada zorluk
  • Yiyecekleri ısırma veya çiğnemede zorluk
  • Önden veya yandan dengesiz yüz görünümü
  • Açık kapanış (ağız kapalıyken üst ve alt dişler arasında boşluk olması)
  • Doğum kusuru veya yüz yaralanması
  • Overbite (çenenin geri çekilmesi)
  • Underbite (alt çenenin öne çıkması)
  • Aşırı aşınmış dişler
  • Dudakların zorlanmadan buluşamaması
  • Horlama da dahil olmak üzere uyurken nefes alma sorunları ( uyku apnesi )
  • Ağız kuruluğu ve kronik ağız solunumu

Tam düzeltici çene ameliyatı süreci

Ortognatik cerrahinin tüm sürecini tamamlamak normalde 2 buçuk ila 3 yıl sürer.

İlk adım, kalıcı tren yolu diş telleri kullanılarak dişlerinizin yeniden konumlandırılmasını sağlayan ortodontik tedavidir . Bir yıldan fazla bir süre sonra çene ameliyatına hazır olacaksınız. Ameliyat sonrası hasta 6 – 9 ay daha tren yolu braketleri ile ortodontik tedaviye devam eder ve sonrasında dişleri yeni pozisyonda tutmak için çıkarılabilir tutucular yerine bu braketler çıkarılır . İlk başta, tutucuları gece gündüz takmanız gerekebilir ve zamanla bunları takmanız gereken saat sayısı azalır.

Eğer ortodontik tedavi durumu düzeltebiliyorsa ortognatik cerrahiye gerek yoktur. En iyi hareket tarzını belirlemek için uzman ortodontistimiz ve ağız cerrahımızla görüşmeniz gerekebilir .

Çene Cerrahisi Prosedürü

Ameliyatınız, üst çenenize veya alt çenenize yapılan onarımları veya çift çene ameliyatı olarak da bilinen üst veya alt çene kombinasyonunu içerebilir .

Yüzünüzde yara izi kalmaması için ağız içinden yapılır.

Adım 1: Ortognatik çene ameliyatı sırasında çeneleriniz diş etinin altındaki plakalar ve küçük vidalar ile yeniden konumlandırılır ve yerinde tutulur. İyileşme sırasında, ısırığınız yerleşirken ortodontik elastikler takmanız gerekebilir .

Adım 2: Ortodontik çene ameliyatı, kapanışınızı düzeltmek için yapılan çene ameliyatıdır. Üst çene için (maksiller osteotomi), üst çenenin tamamının hareket edebilmesi için dişlerinizin üzerindeki kemiğe bir kesi içerir. Üst dişler ve çene, alt dişlerle birlikte doğru konumlanıncaya kadar ileri doğru hareket ettirilir. Alt çene (mandibular osteotomi) ameliyatı, çenenin ön kısmının hareket edebilmesi ve yeni konumuna yeniden hizalanabilmesi için azı dişlerinin arkasından bir kesi yapılmasını içerir. Kemiği yerinde tutmak için plaklar ve vidalar kullanılır.

Adım 3: Daha fazla çalışmanın gerekli olması durumunda ortodonti, çözülmemiş sorunların düzeltilmesine yardımcı olacaktır. Çene yeniden hizalandığında plakalar ve vidalar çeneyi yerinde tutar.

Adım 4: Çene ameliyatı, kapanışınızın ( tıkanıklığın ) düzeltilmesine ve yüz profilinizin değiştirilmesine yardımcı olabilir. Bazen çene ameliyatının öncesi ve sonrası etkisi oldukça belirgindir. Bu durum, küçük bir alt çene gerilemesinin veya öne çıkan bir alt çenenin düzeltilmesi gibi kapsamlı bir düzeltici ameliyat geçirdiyseniz geçerlidir.

İyileşmek

Çoğu hasta ameliyattan sonra bir gece hastanede kalır ve sonrasında işten veya okuldan 2 ila 4 hafta izin almaları gerekir. Ameliyattan birkaç gün sonra yüzünüzde bir miktar şişlik olması beklenebilir ve bu durum ameliyattan en az 2-3 hafta sonra hafifleyecektir. İyileşme hızı hastadan hastaya farklılık gösterir. Yüz görünümünüzdeki gerçek değişiklik birkaç ay sonra fark edilecektir ve değişiklikler, ameliyatın gülüşünüzde minimal veya gözle görülür bir etki yaratıp yaratmadığına bağlı olacaktır.

Ameliyat sonrası bakım

Ortognatik cerrahi sonrasında hastalar yumuşak yiyecekler yiyebilir ve sıvı içebilirler. Ağzın açılması biraz kısıtlı olacağından smoothie, çorba ve yoğurt gibi yutulması kolay yiyeceklerin olması önemlidir. Birkaç hafta sonra, kemikleriniz iyileşirken sert yiyecekler yemek dışında diyetiniz normale dönebilir. Ameliyattan sonraki ilk haftalarda dişlerin yumuşak bir diş fırçasıyla fırçalanmaya devam edilmesi önemlidir . Ayrıca sakin olun, yorucu aktivitelerden kaçının ve genel olarak sigara içmekten kaçının. İlaçlarınızı reçete edildiği şekilde alın.

2 – 3 hafta sonra iyileşmenizin nasıl ilerlediğini doğrulamak için ortodontiste tekrar gitmeniz önerilir.

Çene Geriliği Tedavisi Sonuçları

Ameliyattan birkaç ay sonra şunları bekleyebilirsiniz:

  • Dişlerinizin geliştirilmiş fonksiyonu
  • Daha dengeli bir yüz görünümü
  • Daha iyi nefes alma, uyku, çiğneme ve yutma
  • Konuşma bozukluklarında iyileşme

Aynı zamanda özgüvenin artmasına ve görünümün iyileşmesine de yol açabilir.

Leave comment

Mecidiyeköy

Şişli, İstanbul

0 544 856 8116

Telefon & WhatsApp

Çalışma Saatlerimiz

P.tesi - C.tes: 09:00 - 19:00

Mail

bilgi@estetikdentalimplant.com
× WhatsApp